Maseczki dla wszystkich typów cery

Odżywcza I. Ugotowany „w mundurku” ziemniak obrać ze skórki, rozgnieść na miazgę, rozprowadzić ciepłym mlekiem na gęstą papkę, a następnie dodać do niego żółtko. Rozprowadzić na twarzy. Zmyć ciepłą wodą.

Odżywcza II. 2 łyżki twarożku (może być homogenizowany) rozprowadzić kilkoma kroplami oliwy i połączyć z miazgą utartego 1 jabłka. Rozprowadzić na twarzy. Zmyć letnią wodą.

Wygładzająca I. 1 łyżkę siemienia lnianego zagotować z 1 szklanką wody. Papkę po osiągnięciu przez nią temperatury ciała rozprowadzić na twarzy. Przykryć płatkami ligniny lub gazy. Zmyć letnią wodą.

Wygładzająca II. 1 łyżkę ugotowanego młodego zielonego groszku ugniecionego na mączkę rozprowadzić 1 łyżeczką słodkiej śmietanki. Papkę nałożyć na twarz. Zmyć ciepłą wodą.

Wybielająca I. 2 łyżki mąki kartoflanej rozprowadzić kilkoma łyżkami 3% roztworu wody utlenionej. Nałożyć na twarz. Zmyć ciepłą wodą, a następnie wklepać w skórę twarzy krem odżywczy.

Wybielająca II. Zetrzeć na miazgę 1 średniej wielkości korzeń chrzanu, dodać 2 łyżki zsiadłego mleka, zagęścić mąką kartoflaną. Rozprowadzić na twarzy. Zmyć letnią wodą. Maseczka błyskawiczna. Twarz obłożyć kiszoną kapustą. Zmyć ciepłą wodą .

Ponadto przy każdym typie cery doskonałe efekty daje nałożenie na twarz rozmiażdżonych owoców lub płatków owsianych zaparzonych wodą bądź rozmiękczonych śmietanką. Stosując jakąkolwiek maseczkę należy zawsze pamiętać o możliwości reakcji uczuleniowej. Jeśli poczujemy pieczenie skóry, należy maseczkę natychmiast zmyć.