Maseczki dla cery tłustej

Z drożdży (doskonała przy wypryskach). 1 łyżkę stołową drożdży rozkruszyć i wymieszać z 2 łyżkami letniego mleka. Pokryć twarz papką. Po zakrzepnięciu ścierać maseczkę palcami, rozmasowując ją jednocześnie po twarzy. Spłukać najpierw gorącą, a potem zimną wodą.

Z białka. Do ubitej, sztywnej piany z 1 białka dodać kilka kropel soku cytrynowego (może być z koncentratu „Billy”). Papkę rozprowadzić. Zmyć letnią wodą.

Ziołowa. 1 łyżkę zmielonych ziół: ziela skrzypu, bratków, siemienia lnianego i kwiatu rumianku (w równych proporcjach) zalać niewielką ilością wrzątku, starannie wymieszać. Po ostygnięciu do temperatury ciała rozprowadzić preparat na twarzy. Dobrze jest przykryć twarz płatkami ligniny. Zmyć letnią wodą.

Ogórkowa (wybielająca) . Ogórek zetrzeć na tarce na miazgę. Jeśli otrzymana masa jest zbyt rzadka, należy zagęścić ją mąką ziemniaczaną. Rozprowadzić na twarzy. Zmyć letnią wodą.

Z płatków owsianych. 2 łyżki płatków owsianych zalać 4 łyżkami rozgrzanego mleka. Papkę rozprowadzić na twarzy. Zmyć letnią wodą. Do przygotowania maseczek owocowych i warzywnych dla cery tłustej możemy wykorzystywać miazgę lub soki z owoców i warzyw kwaśnych, których sok ma działanie ściągające (np. z żurawin, porzeczek, borówek, jabłek, ogórków, pomidorów itd.), łącząc je bądź z pianą białka jajka kurzego, bądź też z mąką ziemniaczaną, kukurydzianą lub płatkami owsianymi.

Do przygotowania maseczek ziołowych wykorzystujemy zioła polecane osobom o cerze tłustej, np. koszyczek rumianku, liście szałwii, owoce bzu czarnego, ziele krwawnika. Ponadto – mając cerę tłustą – możemy do maseczek wykorzystywać zsiadłe mleko, jogurt lub maślankę.