Maseczki dla cery wrażliwej i suchej

Żółtkowa. Utrzeć żółtko z 1 jajka z odrobiną oliwy (ok. 1/2 łyżeczki). Rozprowadzić na twarzy. Spłukać najpierw ciepłą, potem letnią wodą.

Miodowa. 1 łyżeczkę miodu utrzeć z 1 łyżeczką słodkiej śmietanki. Rozprowadzić na twarzy. Spłukać najpierw ciepłą, potem letnią wodą. Mleczno-jarzynowa. 1 łyżeczkę świeżego twarożku zmieszać z 1 łyżeczką słodkiej śmietanki i 1 łyżeczką soku z marchwi (lub całą utartą marchewką). Papkę rozprowadzić na twarzy. Spłukać ciepłą, a następnie letnią wodą.

Ziołowa. 1 łyżkę zmielonych ziół (kwiatu rumianku, liści szałwii i ziela rozmarynu) zalać niewielką ilością wrzątku i starannie wymieszać. Ziołową papkę (po osiągnięciu przez nią temperatury ciała) rozprowadzić na twarzy. Przykryć gazą bądź ligniną. Zmyć letnią wodą.

Owocowa. Rozetrzeć na miazgę 3 duże truskawki i kilka malin, dodać do otrzymanej masy 1 łyżeczkę świeżej śmietanki. Rozprowadzić na twarzy. Zmyć ciepłą wodą. Do przygotowania maseczek owocowych dla cery suchej i wrażliwej możemy wykorzystać miazgę wielu owoców, np. malin, truskawek, brzoskwiń, moreli i gruszek. Bardzo dobrze działa na taką skórę marchew (bogata w witaminę A). Jako dodatki warto stosować słodką śmietankę, oliwę lub żółtka.

Ten typ maseczek dobrze jest spłukiwać nie wodą, lecz naparem z ziół, np. kwiatu rumianku, kwiatu lipowego, ziela ślazu, siemienia lnianego. Do przygotowania maseczek ziołowych wykorzystujemy zioła polecane osobom o cerze wrażliwej i suchej, np. liść mięty pieprzowej, kwiat lipy, koszyczek rumianku.